well hari ni aku nk bagi resepi pavlova yang senang korang buat .. pavlova ni sebenarnya kuih tradisional org puteh .. al maklumla kita ni nk jugak rase kuih org puteh cmne kan :D act aku dah lame buat pavvy ni tp baru nk buat blog so aku nk share la . a big really BIG thanks to amic si gemok sebab dia yg tlg n bg resipi ni kat aku :) syg kau gemok :D .. haa meh tgok resipi2 nye :
bahan2 meringue :
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla (kasi buang bau telur)
topping dan hiasan :
100 gm whipping cream (ni xpyh byk2 sbb nanti dia akn kembang n nmpk byk)
hirisan buah strawberry dan kiwi ( Anything yg sour sbb nnti pavlova tu sndri dah manis )
hirisan buah strawberry dan kiwi ( Anything yg sour sbb nnti pavlova tu sndri dah manis )
cara-cara :
Meringue
1. Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih dan kembang.
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan tinggikan speed mixer.
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.Last masuk esen vanilla.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan meringue tu xjatuh bila kita angkat balik guna senduk.5. Letak baking paper or krtas minyak dlm loyang dan spread meringue dlm bentuk bulat.
6. Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven dlm masa 10 minit.
Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream sampai kembang .. haa sbb tu xpyh byk2 guna sbb nnti dia akn kembang n jadi byk..
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan tinggikan speed mixer.
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.Last masuk esen vanilla.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan meringue tu xjatuh bila kita angkat balik guna senduk.5. Letak baking paper or krtas minyak dlm loyang dan spread meringue dlm bentuk bulat.
6. Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven dlm masa 10 minit.
Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream sampai kembang .. haa sbb tu xpyh byk2 guna sbb nnti dia akn kembang n jadi byk..
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.
note : 1) act buah tu sukati korg nk ltk ape pon tp sranan ltkla buah yg masam2 baru ade taste perfection kat situ
2)lagi satu masa nk mmbkar tu jgn dok mggtl nk bukak oven tu nnti dia xjadi mcm aku buat ..heheh .. tp still bole mkn ..
No comments:
Post a Comment