haa nmpk jemah tulis pnjg tu .. hehehe tu tndenye mood tgh rajin . hari ni aku nk share kuih raya yg dah buat utk tahun ni .. hey aku buat sendiri ok ! hahaha . saja nak angkat troli sat XD okay xnak cite pnjg meh aku bgtau apa bnda nk kena buat :)
BAHAN-BAHAN : UNTUK HIASAN :
250 gm buttercup 3 sudu besar gula aising
100 gm gula aising 3 sudu besar susu tepung
3 cawan oats - dikisar halus
3 cawan tepung jagung - diayak
CARA-CARA :
1) Campakkan je semua bahan diatas dalam bekas .
2) lepastu korang uli lah sampai tumbuh otot2 mcm aku XD pastikan jgn terlalu berminyak or kering. sendiri adjust kasi dpt adunan yg cantik mcm ats ni. tmbh tepung kalau berminyak atau tambah buttercup kalau kering.
3) lepastu uli dan gelek inul adunan jd bentuk jejari lbh kurang besar dan panjang jari manis. Bakar selama 30 minit pada suhu 180'C .
4) setelah dibakar, campurkan kedua2 bahan hiasan dan salutkan pada jejari oats . TADAA !! siap !
Haa ! aku tau apa korang fikirkan . aku tau wlupon rupanya macam mayat bangla kena tabur kapur barus tapi rase dia semanis dan selemak acekem ^____^ cuba dulu baru tau ok ~ don't judge a book by it's cover :P btw klu korang nk buat bentuk bebola or ape2 bntuk korang nak bole je . yg ni utk resipi org bujang . hehehe ...
well kat sini korang boleh gunakan beberapa tips utk buat kuih atau kek kasi mudah dan dpt rasa dan rupa yg lebih cantik . tips turun temurun ok ~
1) guna gula yang dah dikisar halus (gula aising) supaya adunan lagi licin dan senang diuli. jgn risau kuantiti gula xpyg diubah. sama je just tekstur je lebih halus.
2) seeloknya guna buttercup yang keras dari peti ais supaya adunan lebih soft dan mampat.
3) guna baking paper lebih elok dari tabur tepung atas loyang. senang basuh pon ye ^_^ xpyh bilas pon xpa.
4) ayak segala jenis tepung supaya adunan xdalah berketul2 dan memerlukan kuasa kuda serta turbo untuk diuli .
5) bak kata org tua2 biar lebih gula jangan lebih garam . hehehe saje je ni .. mybe sesetgh org xbiasa buat bnda ni tp korang kena rasa adunan korang tu bfore bakar . bagi aku WAJIB utk rasa sgla bnda yg aku masak supaya xdela nyesal sgt nnti klu dah dibakar tu .
6) lastly, seeloknya adunan tu kasi rehat dulu selama 15 dlm peti ais atau ditutup guna kain lembab . bertujuan utk kekalkan kelembapan dan tekstur halusnya juga xkasi terkejut kan adunan tu takot lepas bakar dia retak .. *ayat macam keling org gila* (bukan untuk kek)
ok nantikan resipi seterusnya ok . SELAMAT MENCUBA !!!! :) assalamualaikum
waaaa da start buat kuih raya? bagusnya! :)
ReplyDeleteHehehe .. mak suruh buat awal sbnrnya sbb nak balik kg awal .. klu x xde mknenye :)
Delete